NFT’s op de Gulden blockchain

Gulden
4 min readMar 10, 2021

--

Wat is een NFT (Non-Fungible Token)

A
Je verzamelt smurfen… Er komt een gelimiteerde smurf uit, 10 stuks. Heel exclusief dus. Bij deze smurf zit een certificaat. Op het certificaat staat welke van de 10 je hebt. Je koopt nr. 2 van 10. Andere mensen willen deze ook wel hebben, dus bieden je geld ervoor.

Dit lijkt me heel duidelijk en nu wordt het interessant… Want dit is een NFT:

B
Je verzamelt digitale smurfen. Er komt een digitale smurf uit, onbeperkt aantal. Iedereen kan de smurf bekijken/opslaan/delen. Er komen naast de digitale smurf 10 digitale certificaten uit. Op het certificaat staat een verwijzing naar de digitale smurf, een link bijvoorbeeld. Daarnaast staat op het certificaat welke van de 10 je hebt. Je koopt nr. 2 van 10.

Het digitale certificaat is de NFT.

Bij A. is de waarde gebaseerd op hoeveel smurfen er zijn. Bij B. is de waarde gebaseerd op hoeveel certificaten er zijn. Dat is natuurlijk heel erg vreemd… alhoewel. Waarom is dat certificaat dan zoveel waard, als het niet meer om het item gaat waar het certificaat naar verwijst. Het item is namelijk niet schaars. Iedereen kan de digitale smurf hebben. Daarvoor moeten we kijken naar waar het certificaat vandaan komt… namelijk van de uitgever van de digitale smurf. De bron.

Stel er komt een digitale smurf uit en een willekeurig iemand hangt daar een digitaal certificaat aan. Er zal niemand zijn die daar voor wil betalen. Echter, als de uitgever van de digitale smurf het certificaat uitbrengt willen mensen er wel voor betalen.

Stel jij geeft een digitaal certificaat uit van een tweet geplaatst door de oprichter van Twitter… Zou iemand daar geld voor over hebben? Waarschijnlijk niet. Maar stel de oprichter van Twitter geeft een digitaal certificaat uit voor een door hem geplaatste tweet…

Wat is het verschil? Simpel, de waarde ontstaat bij de bron. Het enige wat relevant is, is wie het certificaat uit geeft.

Stel je koopt een boek in de winkel, iedereen kan dat boek kopen. Het wordt onbeperkt uitgegeven. Maar nu geeft de schrijver een boekpresentatie. Na afloop staat er een rij bij de schrijver, mensen hebben het boek in handen en willen iets van de schrijver. Wat willen ze? Een handtekening in het boek… En nu opeens is jouw boek gelimiteerd. De schrijver heeft namelijk een handtekening erin gezet. Is het boek nu anders? Is de inhoud anders? Nee. Het is hetzelfde boek wat iedereen heeft, maar die van jou heeft een handtekening erin.

Het lijkt op wat een NFT is, maar bij een NFT zet de schrijver de handtekening op een apart blaadje, niet eens in jouw boek. Dus jouw boek blijft hetzelfde boek wat alle andere mensen hebben. Maar jij hebt het aparte blaadje met de handtekening.

En waarom is dat blaadje dan wat waard? Omdat de handtekening van de schrijver is. En dat blaadje kan je doorverkopen. Zonder boek.

Wat gaat Gulden doen?

Gulden gaat terug naar de essentie van de NFT, waardoor het voor iedereen makkelijk te begrijpen zal zijn en vooral makkelijk te gebruiken. Zowel het creëren als het verhandelen. Wij gaan dit op een manier toepassen die uniek is, maar tegelijk ongelooflijk logisch. De kracht zit in de simpliciteit ervan. Daarnaast is er gekozen voor deze ontwikkeling, omdat er een heel groot marketing onderdeel in zit. We hebben natuurlijk jaren gewerkt aan de techniek en nu is het tijd voor marketing. Bij dit project raken we beide vlakken. Niet eens zozeer vanwege de “NFT hype”, maar doordat het onderdeel promotie er al automatisch in zit. Dat zal natuurlijk een stuk duidelijker worden zodra we meer bekend maken over deze toepassing.

Gulden is door de jaren ontwikkeld met het oog op dit soort ontwikkelingen, zonder dat we wisten wat die ontwikkelingen zouden zijn. Onder de motorkap zijn het transacties, is het blockchain. Dat betekent dat Gulden hier absoluut perfect voor is, dat de manier waarop wij het gaan implementeren ongelooflijk efficient is. Het is alsof onze blockchain maatwerk zijn voor iets waar we de maten nog niet van wisten. Wat betekent dat concreet:

Fase 1 — Duur: 2 maanden
De ontwikkeling aan de Gulden Core.

Fase 2 — Duur: 1.5 maand (start tegelijk met Core ontwikkeling)
Het UI gedeelte van de Gulden app. De “NFT” functionaliteit zal worden geïntroduceerd in de Gulden LITE app, maar ook in een nieuwe specifiek hiervoor ontwikkelde applicatie. Deze applicatie plaatst Gulden op de achtergrond en de “NFT” functionaliteit op de voorgrond.

Fase 3 — Duur 3 maanden (start tegelijk met Core ontwikkeling)
Ontwikkeling van de decentrale handelsmarkt voor de Gulden “NFT’s”. Vergelijkbaar met een DEX, maar efficiënter en specifiek gericht op het verhandelen van “NFT’s” in de apps. Deze handelsmarkt zal decentraal zijn waar nodig en centraal waar dat voor efficiëntie kan zorgen. Een hybride vorm dus.

De ontwikkeling start na Witness Sync (binnenkort testen) en zal dus in totaal zo’n 3 maanden in beslag nemen. Zodra Fase 1 en 2 klaar zijn kan er al grootschalig worden getest.

In overleg met de GAB is besloten dat dit project na Witness Sync de hoogste prioriteit krijgt ivm de ontwikkelingen in de markt en de kracht van het concept. Dat is ook de reden dat we nog niet veel bekend maken over wat het nu precies zal zijn. Zodra we al ver in de ontwikkeling zijn zal dat wel gebeuren.

--

--